zondag 17 januari 2016

MKB ondernemers

Recentelijk zat ik bij de Kamer van Koophandel (KvK) om een onderneming in te schrijven. Een bedrijf, nu ja, in eerste instantie een bedrijfje, dat uitleganimaties gaat maken voor onder meer gebruik op internetsites. Andere bedrijven kunnen hiermee kort en bondig hun missie, diensten en producten voorstellen. Het is iets nieuws, maar binnenkort iets dat gebruikelijk zal zijn voor ieder bedrijf, van grote onderneming tot MKB. Wannamation heet het bedrijf.
Mijn bezoek aan de KvK deed meer dan de geboorte van Wannamation. Het maakte duidelijk hoe zeer een onderneming ook een administratieve entiteit is. De uiterst vriendelijke KvK medewerkster was efficiƫnt en kundig en gaf mij een goed overzicht van wat er zoal wordt verlangt van de ondernemer. Ze legde ook nog uit dat het er met de tijd alleen maar ingewikkelder op wordt. Op zich is het allemaal niet zo ingewikkeld, maar haar 'goed ondernemerschap' vraagt een instelling die ver ligt van de passie van menig ondernemer.
Ik moest denken aan mijn Wannamation ondernemer, met een grote passie voor het maken van animaties. Ik moest ook denken aan mijn buurman, hij heeft een bedrijf in waterwerken, stijgers, havens, boeien en dergelijke. Een kapitaal intensieve onderneming waarin wordt aangepakt in weer en wind. Toen kwam een ondernemer bij mij op met een garagebedrijf waarin ik een paar jaar geleden investeerde. Een ondernemer met een grote passie voor auto’s. Ik kon eigenlijk alleen ondernemers bedenken die hun onderneming nogal anders zien dan het beeld dat ik kreeg van de vriendelijke dame bij de KvK.
Ze hebben allen gemeen dat ze veel van het administratieve deel van de onderneming, waarover de KvK zo uitweidt, uitbesteden aan hun boekhouder. Die houdt daarmee niet alleen de boeken bij, maar beweegt zich vaak ook op het terrein van de jurist. Het vastleggen van afspraken over koop, verkoop, huur, verhuur en wat dies meer zij wordt vaak richting boekhouder geschoven, maar ook afspraken met- en over personeel. De boekhouder heeft meestal niet het gevoel dat deze vragen moeten worden doorverwezen naar een jurist. Hij of zij schrijft de uren en komt met een antwoord. Pas als het richting een conflict loopt ontstaat er een moment waarop de boekhouder doorverwijst. De ondernemer komt dan veelal uit bij een rechtsbijstandverzekering.
Het lijkt een sluitend systeem, maar het doet onrecht aan de positie van de ondernemer en zijn of haar bedrijf, zoals die wordt verondersteld door bijvoorbeeld de KvK. Het verzwakt ook de concurrentiepositie tegenover grotere concurrenten die zich wel juridische bijstand kunnen veroorloven.
Mijn buurman onderhoudt de bootlift voor mij. Daar hebben we heel summier en mondeling wat over afgesproken en hij doet dat goed. Ik denk dat hij ook niet te klagen heeft over mijn tegenprestatie. Wel beklaagde hij zich onlangs dat werk door andere klanten van tijd tot tijd niet wordt betaald. Zo verrichte hij onlangs werk dat was afgesproken met een vrouw des huizes die ten tijde van betaling echter was vertrokken bij haar partner. De partner voelde zich verder niet gebonden aan afspraken gemaakt door zijn ex. Dat was het dan zo ongeveer voor mijn buurman, hij heeft geen advocaat en denkt ook niet dat dat hem verder zou helpen. Hij eindigt met een aanzienlijke verlies.
De auto ondernemer gaf een paar jaar geleden een auto mee aan een oplichter die hem deed geloven dat de bank de betaling had bevestigd. Dat bleek niet het geval, het was een truc met een nagemaakte website van de bank. Hij wendde zich tot zijn rechtsbijstandverzekering en kreeg daar te maken met een vakkundige obstructie tegen het voeren van een procedure. Uiteindelijk was de inzet van een jurist nodig om de zaak te corrigeren. Na het maken van aanzienlijke extra kosten lijkt hij toch nog zijn verlies te kunnen beperken.
Ik ben benieuwd welke ervaringen de animatie ondernemer gaat opdoen.
Ondernemen is moeilijk genoeg, goede ondersteuning van een vakkundige jurist, zowel preventief als correctief, kan het schisma tussen mijn ondernemers en het 'goed ondernemerschap' van de KvK repareren. Daarvoor moet de jurist, vaak ook de advocaat, een nieuwe invulling vinden van zijn of haar vak en misschien ook dezelfde passie ervoor als de ondernemer heeft voor zijn of haar vak. Een nieuwe invulling die de dienst aantrekkelijk maakt voor ondernemers, zowel qua prijs als ook inhoud. Een juridische dienstverlening die net zo vanzelfsprekend wordt voor een ondernemer als het boekhouden door de boekhouder.
Het internet kan hierbij het hulpmiddel zijn waardoor die nieuwe dienst mogelijk wordt.
Dat is dan weer een nieuwe onderneming, ga maar eens kijken op rechtdeur.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten