woensdag 3 februari 2016

Uber is beter en goedkoper

De prijs voor een taxirit van Schiphol naar Amsterdam kost 40 euro. Als ik naar het concertgebouw ga en na afloop een taxi naar huis neem, kost dat 100 euro. Natuurlijk komt dat omdat ik in het Gooi woon en dat het ‘s avonds laat is, maar toch kun je er niet omheen dat een taxirit voor de ‘upper ten’ is en dat de rest moet zien dat er nog een bus rijdt naar waar ze heen willen.
In een marktgedreven economie zoals Nederland worden diensten her-uitgevonden als een betere en goedkopere dienst, zo gauw te veel mensen de oorspronkelijke dienst niet meer gebruiken. Het internet werkt als een katalysator voor veel van dit soort vernieuwing.
De taxidienst Uber is een goed voorbeeld. Door gebruik van het internet is de prijs van een taxirit met 30 tot 50% gereduceerd en ook is de dienst kwalitatief verbeterd.
Voor degenen onder u die nog geen Uber gebruiker zijn, het werkt ongeveer zo;
als je een taxi wilt dan klik je op je smartphone op het icoon van Uber. Je krijgt wat puntjes te zien op een kaart van de omgeving waarin je je bevindt (je telefoon weet dit doordat hij ‘locatiebewust’ is). De puntjes vertegenwoordigen beschikbare Uber taxi’s en alvorens je er één kiest kun je zien wat de waardering is van klanten die jou voorgingen in deze taxi. Je kiest een taxi door erop te klikken en vervolgens krijgt de bestuurder van deze taxi de door jou gevraagde rit op zijn of haar smartphone. Deze accepteert de rit en jij volgt op je telefoon de komst van jouw taxi. Bij aankomst stap je in en op je bestemming stap je weer uit. De chauffeur wordt afgerekend via jouw creditkaart waarvan de gegevens bij Uber zijn ondergebracht. Geen telefoontje meer naar een taxinummer, geen debat met een centrale over hoe lang het duurt, geen vrees dat je op een taxi staat te wachten waarmee inmiddels een ander is vertrokken, geen gepruts met meters, met betalen en al dan niet tippen. En dat alles voor 30 tot 50% minder.
Beter en goedkoper. Ik ben veel vaker de taxi gaan nemen sinds Uber.
Dat is ook ongeveer wat het internet kan doen met juridische bijstand. Het kan het beter maken en goedkoper.
De juridische dienstverlening wordt traditioneel aangeboden door het advocatenkantoor, maar is gaandeweg verworden tot een luxe voor de upper ten en de rest van ons, particulieren en kleine ondernemingen, moeten maar zien hoe we aan ons recht komen. De markt heeft inmiddels de rechtsbijstandverzekering en rechtshulp via de accountant bedacht en dat is wel goedkoper maar vaak ook minder van kwaliteit. Het is een soort van busvervoer na het concert; je moet maar afwachten of het je brengt waar je komen wilt.
Je hebt een vraag of een probleem en je vraagt je af of en hoe ons rechtssysteem kan helpen met een oplossing. Een goede internetoplossing laat je kiezen uit juristen op basis van hun expertise, ervaring, prijs en klantbeoordelingen. Nu weet je dat de man of vrouw het waard is om je met jouw probleem te helpen. Dan geeft de internetoplossing je voortdurend online en up to date inzicht in gemaakte kosten en kun je via WhatsApp, e-mail en Skype communiceren met jouw jurist en wel op momenten dat het jou past.
De kosten van de dienst halveren door het ontbreken van overhead en hiërarchie bij de dienstverlener en de kwaliteit van de dienst verbetert doordat je een betere match vindt tussen jouw probleem en een jurist, omdat je geen reistijd verliest en doordat je de dienst kunt afnemen op een tijdstip dat jou past. Het loont de moeite rechtdeur.com eens te bezoeken om tot een beter inzicht te komen omtrent een implementatie van zo een internetoplossing.
Bij de advocatuur is er veel weerstand tegen vernieuwing via internetdiensten, zoals dat er is tegen Uber bij de bestaande taxidienst. Bij de taxidienst zijn de taxichauffeurs en hun taxicentrales weerbarstig. Zij hebben een ‘status aparte’ gecreëerd met extra opleidingen buiten het rijbewijs, met een heel systeem van vergunningen waarvoor veel geld is en wordt betaald, met een verplichte kleur van de auto en de kentekenplaat en zo nog meer dingen, die allen identificeren dat het hier een taxi betreft. Bij de juridische dienstverlening zijn het de advocatenkantoren en de ‘orde van advocaten’. Ook zij hebben zo een eigen wereldje gecreëerd, met een advocaatopleiding na de rechtenstudie, met goodwill waarvoor veel geld is en wordt betaald, met het recht om een toga te dragen en zo nog meer dingen die duidelijk maken dat het hier een advocaat betreft.
In beide gevallen is hier niets mis mee, de eisen en uitingen van bekwaamheid hadden en hebben gegronde redenen, maar ook in beide gevallen bedient de bedrijfstak niet langer de voor hen bedoelde cliënteel. Wanneer een nieuwe dienst zich aandient die goedkoper is en in de ogen van de meeste klanten beter, dan is weerstand de verkeerde reactie van bestaande dienstverleners. De taxichauffeurs en centrales hebben inmiddels bewezen een verloren strijd te leveren waarin voor hen een steeds afbrokkelende positie resteert. De advocatenkantoren en hun orde van advocaten kunnen nog ten halve keren om hun relevantie in de juridische dienstverlening in stand te houden en zelfs te vergroten.
De klant centraal stellen, ook de particulier en de kleine ondernemer, verandering omarmen en leidend zijn in het proces naar een nieuwe dienst, waarin een heel vooraanstaande positie is voor het advocatenkantoor op het internet.
Wie dat doet heeft een grote toekomst in juridische dienstverlening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten